Laat zien wie je bent en wat je doet!

In mijn werk als adviseur kom ik vaak in tandartspraktijken. Erg leuk om die praktijken te zien en te ervaren hoe trots vaak tandartsen zijn op hun werk en praktijk. En terecht ook. Tandartsen zijn jaren bezig hun praktijk op te zetten en te verbeteren. Naast het medisch inhoudelijke werk, komen er ook nogal wat organisatorische aspecten kijken bij het runnen van een praktijk: administratie, wet- en regelgeving, personeelszaken, financiën, etc. Voor de meeste zaken lukt het tandartsen om ook dit op orde te hebben. En dat terwijl er tijdens de opleiding veel te weinig aandacht is aan het runnen van een praktijk.


Ondanks deze trots, merk ik dat tandartsen huiverig zijn om inzicht te geven in hun handelen en in de kwaliteit van hun praktijk. De reden hiervoor is logisch. Collega’s geven ook geen inzicht in hun praktijk waardoor het referentiekader beperkt is. Daarnaast is het voor tandartsen vaak ook niet duidelijk waar zij allemaal aan moeten voldoen en hebben zij de indruk dat zij aan steeds meer eisen moeten voldoen. Hierdoor kan je onzeker worden: doe ik de goede dingen en doe ik deze goed?


Juist door je eigen handelen te spiegelen aan dat van collega’s en te weten waar je praktijk aan moet voldoen geeft duidelijkheid. Je weet waar het goed gaat en waar eventueel stappen genomen moeten worden. Dit leidt tot rust en tot meer tevredenheid in het werk. Er is maar één manier om dit te realiseren: laat zien wie je bent en wat je doet!

Thu, 18 February